Navigation Menu
Ålefiske  i  norsk  skjærgård  –  tradisjoner  og  utfordringer

Ålefiske i norsk skjærgård – tradisjoner og utfordringer

By on mar 11, 2025 in Øyer i historien

Langs Norges langstrakte kyst har ålefisket vært en viktig del av livet i generasjoner. Ålen var en verdifull ressurs, både som mat og handelsvare. Men tidene forandrer seg. I dag står dette tradisjonsrike fisket overfor en rekke utfordringer.

Ålens mystikk

Ålen er en fascinerende skapning. Den slangelignende kroppen og gytingen i Sargassohavet har bidratt til undring og historier. Boken «Ålefangsten – glemte spor fra en myteomspunnet virksomhet» dykker ned i de historiske og kulturelle aspektene. Den europeiske ålen (Anguilla anguilla) lever mesteparten av sitt liv i ferskvann eller brakkvann, men vandrer til Sargassohavet for å gyte – tusenvis av kilometer fra norskekysten.

En truet art

Denne lange vandringen, kombinert med overfiske og tap av leveområder, har ført til en dramatisk nedgang i bestanden. Rekrutteringen av ny ål har stupt siden 1980-tallet. Dette førte til at ålen ble klassifisert som kritisk truet. Havforskningsinstituttet har gjennomført forskningsfiske, i samarbeid med erfarne ålefiskere, for å samle inn mer kunnskap. Nyere forskning viser imidlertid tegn til forbedring, og ålen er nå klassifisert som «sårbar».

Klimaendringenes påvirkning

I tillegg til overfiske og tap av habitat, er klimaendringer en økende trussel mot ålen. Endringer i havtemperaturer og strømmer kan påvirke ålens vandringsmønstre og gyteforhold i Sargassohavet. Dette er en kompleks utfordring som krever videre forskning og internasjonalt samarbeid.

Tradisjonelt fiske

Ålefisket har dype røtter i norsk kystkultur. Kunnskapen om ålens vandringsmønstre og adferd ble overført fra generasjon til generasjon, og fisket var en viktig del av livsgrunnlaget.

Redskaper

Tradisjonelt har åleruser vært mye brukt. Disse passive redskapene, ofte laget av vidjer eller garn, plasseres der ålen forventes å passere. Teiner har også vært vanlige. I tillegg har ruser, eller hommer, blitt brukt. Lignende redskaper, som ålkistor og ålkupor, kjenner vi igjen fra Sverige. Svenske åleredskaper. Disse metodene vitner om en dyp forståelse for ålens liv.

Dagens situasjon

I 2009 ble det innført et nasjonalt forbud mot ålefiske i Norge. Se forskriften. «Forskrift om fangst av ål», etablerte et generelt forbud, med unntak for forskningsfiske. Dette har påvirket det tradisjonelle ålefisket. Likevel ser vi at noen ønsker å gjenoppta fisket, noe Torstein Molands søknad til Fiskeridirektoratet i 2021 illustrerer. Les om søknaden.

Ålen som mat

Ålen har historisk sett vært en viktig matressurs, spesielt i kystnære strøk. Den fete fisken var næringsrik og holdbar, og kunne både røkes, saltes og stekes. I mange lokalsamfunn var ålen en del av det daglige kostholdet, og den ble også brukt som handelsvare. Noen tradisjonelle retter inkluderer røkt ål, kokt ål (ofte servert med sennepssaus) og stekt ål. Les om ålens betydning.

En potensiell renessanse?

I dag er ålen mindre vanlig på norske middagsbord. For å øke populariteten, kan det være aktuelt med samarbeid mellom fiskere, kokker og matprodusenter. Nye oppskrifter og produkter, samt markedsføring, kan bidra. Fiskehandlere har uttrykt bekymring. Les om dette.

Vern og tradisjon

Ålefisket befinner seg i et spenningsfelt. Internasjonale reguleringer, som CITES-listen og EUs importforbud, har skapt utfordringer. Les om eksport. Samtidig rapporterer noen fiskere om økende fangster. Se rapportene.

Veien videre

Ålefiskets fremtid er usikker, men ikke uten håp. Det er viktig å finne en balanse. Kanskje kan en modell lik den svenske, med forbudsperioder, være en vei? Svenske regler. Fortsatt forskning, kombinert med tradisjonell kunnskap, er essensielt. En fornyet interesse for ålen som matressurs kan bidra. Det er en viktig oppgave å sikre at denne myteomspunne skapningen, og tradisjonene knyttet til den, ikke forsvinner.