Navigation Menu
Borneo

Borneo

By on jan 12, 2020 in De største øyene

Borneo, eller Kalimantan som øya kalles på indonesisk, er verdens tredje største øy. Det er også den største øya i hele Asia. Borneo er den delen av Indonesia som ligger nærmest fastlandet, og deles med Malaysia og Brunei. Den er med det den eneste øya i verden som styres av tre forskjellige land. Borneo ligger mellom Sumatra og Java, de to andre mest kjente øyene i Indonesia.

Delt autoritet

Mesteparten av Borneo er indonesisk territorium. Det ligger imidlertid også to malaysiske delstater der; resten av Malaysia ligger på fastlandet. Det lille sultanatet Brunei, kjent for sin oljerikdom, er bare en prosent av landmassen. Borneo er ikke bare delt av tre land, men deles også i to av ekvator og ligger dermed delvis på den nordlige og delvis på den sørlige halvkule.

Regnskogen

Borneo er for mange nordmenn best kjent på grunn av den store regnskogen. Denne skogen er mange millioner år gammel, og har derfor vært åsted for særegen evolusjon for en lang rekke arter. Orangutangen, som nå er utrydningstruet, er kanskje den mest kjente av disse. Det finnes også dyr man helst forbinder med fastlandet, som elefanter, neshorn og leoparder på Borneo.