Navigation Menu
Falklandskrigen

Falklandskrigen

By on nov 6, 2019 in Øyer i historien

Falklandskrigen var en konflikt mellom Argentina og Storbritannia i 1982. Konflikten handlet om noen britiske territorier langt sør i Atlanterhavet, inkludert Falklandsøyene, Sør-Georgia og South Sandwich Islands. Denne krigen skulle bli særlig kjent for å vise hvor tøff Margaret Thatcher var som leder av Storbritannia.

Konflikten tar til

Konflikten startet med at militærregimet i Argentina regelrett invaderte Falklandsøyene og Sør-Georgia. Bare et par dager slo imidlertid den britiske marinen til, og utfordret argentinerne. Britene kom seg i land og tok tilbake øyene, og Argentina overga seg etter drøyt to måneder. I alt døde nesten 1 000 mennesker i kampene, selv om det aldri ble erklært krig.

Bakgrunnen for krigen er at Argentina lenge har hevdet at disse øyene tilhører deres territorium. De mente derfor at dette bare var en operasjon for å ta tilbake sitt eget land. Falklandsøyene og de andre øyene har imidlertid tilhørt Storbritannia i nesten 200 år, og de som bor er av britisk avstamning og føler en sterk tilhørighet til Storbritannia. Dette er en konflikt som fortsatt er uløst, for begge parter står på sitt. Vi får imidlertid håpe at ingen fremtidige argentinske regjeringer vil prøve seg på noe sånt igjen.