Navigation Menu
Grønland

Grønland

By on feb 24, 2020 in De største øyene

Grønland er verdens største øy, og en autonom del av Danmark. Grønland ligger i Atlanteren, øst for Canada. Geografisk, eller i hvert fall geologisk, kan man si at Grønland tilhører Nord-Amerika. Historisk og kulturelt blir det mer en blanding mellom det nord-amerikanske og det europeiske. Den europeiske tilknytningen har i hovedsak vært gjennom Norge og Danmark. Selvstyre for Grønland ble introdusert etter en folkeavstemning i 2008.

Den massive øya

Når vi ofte hører om Grønland i dagens nyheter, så har det sammenheng med all isen som finnes der. Det er mer is på Grønland enn noe annet sted i verden, utenom Antarktis. Nå sier forskerne at klimaendringer trolig vil føre til at mye av isen på Grønland smelter, og dette kan føre til økende havnivå og oversvømmelser andre steder.

Grønland som politisk betegnelse inkluderer hovedøya og over 100 mindre øyer. Til tross for at øyriket er gigantisk, og suverent verdens største øy, er det ganske få mennesker som bor der. Bare litt over 50 000 mennesker, det vil si omtrent som Færøyene eller en middels norsk by. Det bor også en god del grønlendere i Danmark.

Historien

Urfolket på Grønland kom fra Canada for flere tusen år siden. Senere, på 900-tallet, kom nordmenn dit fra Island. De møtte etter hvert på inuitter, som kom enda senere og altså ikke er det egentlige urfolket på Grønland. Den opprinnelige vikingbosettingen gikk tapt etter noen hundre år, men senere ble Grønland en dansk koloni, helt frem til 1953. Da ble Grønland et dansk fylke.