Navigation Menu
Indonesia

Indonesia

By on mar 24, 2020 in Øygrupper

Indonesia er verdens fjerde mest folkerike land, og den suverent største av de rene øyrikene (Japan og Filippinene til sammen har omtrent like mange innbyggere som Indonesia). Landet ligger i Sørøst-Asia, sørøst for fastlandet i Asia med Malaysia, Singapore og Thailand, eller man kan si at det ligger også delvis i Oseania, nord for Australia. Det er hele 17 000 øyer, noen av dem veldig store og folkerike. Det samlede arealet er nesten 2 millioner kvadratkilometer, og befolkningen har passert 250 millioner. Java, der hovedstaden Jakarta ligger, er verdens mest folkerike øy. Selve hovedstaden med omegn utgjør verdens nest største metropol – mindre enn Tokyo, men større enn New York og Shanghai.

Styresett og geografi

Indonesia er en republikk med en ganske dramatisk og konfliktfylt historie. Det er 34 provinser, hvorav enkelte har en spesiell status. Noen av øyene som tilhører Indonesia er delt med andre nasjoner, som for eksempel Malaysia, Øst-Timor og Papua Ny-Guinea. I den vestlige delen av Ny-Guinea ønsker noen utbrytere en egen stat. Sultanatet Brunei ligger også på Borneo, som ellers er delt mellom Malaysia og Indonesia. Borneo og Ny-Guinea er blant verdens største øyer. Begge er også kjent for et enormt rikt biologisk mangfold.

Historie

Øygruppen som i dag kalles Indonesia har vært kjent og ettertraktet på grunn av mulighetene for handel, helt tilbake til 600-tallet var det handel med både Kina og India. I starten var øyene dominert av hinduer og buddhister, men etter hvert kom også islam og kristendom. I dag er Indonesia hovedsaklig muslimsk, og faktisk det landet i verden med fleste muslimer. Nederland var den viktige kolonimakten, og øyene var lenge kjent som Nederlandsk Ost-India. Etter andre verdenskrig var det en fireårig krig mellom nederlenderne og lokalbefolkningen som ønsket uavhengighet. Nederland ble satt under press fra USA, som kunne hjelpe landet via Marshall-hjelpen, og gikk til slutt med på å la Indonesia bli et uavhengig land.

Kultur og identitet

I India bor det hundrevis av ulike folkeslag som snakker et utall språk. Java er den mest folkerike øya, og javaneserne er dermed også det største folket i landet. Det legges imidlertid stor vekt på å fremme en felles identitet for de mange ulike folkene, særlig gjennom et felles språk, Bahasa Indonesia eller rett og slett indonesisk. Det er et språk utviklet fra malay, som ble brukt som handelsspråk på øyene i hundrevis av år.