Navigation Menu
Lofoten

Lofoten

By on okt 25, 2019 in Øygrupper

Lofoten er kanskje den mest sagnomsuste øygruppa i Norge. Årsaken er selvfølgelig først og fremst den utrolig spennende historien til området, som i mange hundre år var åstedet for Lofot-fisket som spilte en enormt viktig rolle for mange av de som levde på norskekysten.

Lofoten – hvor og hva?

Som de fleste sikkert vet, ligger Lofoten i Nord-Norge. Nærmere bestemt ligger Lofoten i Nordland, ganske langt nord og nord for Polarsirkelen. Den største øya heter Austvågøya, men ingen av øyene er spesielt store. Selve navnet Lofoten kommer imidlertid fra Vestvågøy, som opprinnelig ble kalt Lofotr eller «gaupefoten» på grunn av formen. Nyheter fra Lofoten finner man enklest hos Avisa Lofoten, som har det meste av nyheter fra øyriket.

På grunn av avstandene i Lofoten har de ulike øyene historisk vært hver sin kommune, selv om de til sammen bare har rundt 25 000 innbyggere er det derfor seks kommuner. Slik er det fortsatt, selv nå som de fleste øyene er bundet sammen med vei. Havgapet mellom Lofoten og fastlandet kalles for Vestfjorden. Som mange vet ligger en annen øygruppe, Vesterålen, like i nærheten av Lofoten.

Naturen i Lofoten

I dag er Lofoten særlig kjent som turistmål, og bakgrunnen for det er selvfølgelig den helt spesielle naturen i området. Lofoten har for eksempel en fantastisk skjærgård som ligger lengst øst, i retning fastlandet. Der ligger det hundrevis av små holmer og øyer med spektakulært dyreliv og spennende flora. Noe overraskende finnes det også strender der, selv om det sjelden er varmt nok til noe egentlig strandliv i betydningen soling og bading. Det er imidlertid spennende å utforske denne delen av Lofoten, gjerne i kajakk med en erfaren guide.