Navigation Menu
Nagasakis  fascinerende  historie

Nagasakis fascinerende historie

By on sep 28, 2020 in Øyer i historien

I dag er Nagasaki selvfølgelig mest kjent for atombomben som ble sluppet der mot slutten av andre verdenskrig. Men visste du at byen har en lang og fascinerende historie lenge før det?

Portugisernes innflytelse

Nagasaki var frem til 1500-tallet bare en søvnig fiskerlandsby. Da kom imidlertid portugiserne dit, og de så stort potensial i beliggenheten, fordi det var en god havn der. Portugiserne begynte å seile til Nagasaki jevnlig, og med fikk Japan utvidet sitt samspill med resten av verden, inkludert Kina, som japanerne hadde sluttet å ha noe med å gjøre. Portugal ble en slags megler, både politisk og økonomisk, mellom Kina og Japan.

Jesuittene kom også til Japan, og fikk omvendt flere stormenn til katolisismen. Med det fikk portugiserne bygge ut en stor havn i Nagasaki. Mot slutten av 1500-tallet var imidlertid Toyotomi Hideyoshi i ferd med å forene Japan til et rike. Han så seg lei av de kristne, og jaget ut misjonærene. I 1603 forente Tokugawa Ieyasu landet, og drev ut portugiserne. Tusenvis av kristne ble torturert og drept. Nå fikk bare nederlendere handle med Japan, og det bare fra en kunstig øy utenfor Nagasaki – europeere skulle ikke lenger få gjøre Japan urent.