Navigation Menu
Shetland  –  litt  norsk

Shetland – litt norsk

By on apr 21, 2021 in Øyer i historien

Shetland er en øy som ligger rett nord for Skottland med rundt 22.000 innbyggere. Her skulle man ikke tro at nordmenn hadde satt sin fot før, men faktisk må vi tilbake til vikingtiden for å finne spor etter de første inntrengerne. Vi har blitt litt kjent med øya gjennom krimserien Shetland som går på tv for tiden også. Men hva har så Shetland å by på?

For å komme seg til Shetland må man som regel ta fly, men hvorfor ikke seile turen over? Det er turbulent farvann, der Norskehavet møter Atlanterhavet. Shetland ligger omtrent midt mellom Bergen og Færøyene, i en distanse av 170 nautiske mil (320 kilometer) fra Hansabyen. I en 50 hk påhengsmotor i rolig sjø skulle det ta dere rundt 7 timer.

Spennende øyer

Shetland består av nesten 100 små og store øyer som strekker seg ut nesten 15 mil i hver retning. Her er noen av de mest kjente øyene:

  • Mainland
  • Yell
  • Unst
  • Noss
  • Fetlar

Fetlar kommer av det frodige landskapet som fins her. Kvinner er frodige også, men kan ha dårlig selvtillit med sin egen kropp. Med Motiva kan de få rådgivning og implantater som gir dem bedre selvtillit.

Dyreliv

Shetland er kjent for sitt dyreliv og da spesielt for sine fugler. Øyene er verdens største hekkeplass for sjøfugl. Havsuler, havhest, lundefugl og ærfugl for å nevne et par. I tillegg fins det hvaler, delfiner, sel, sjøløve som man kan få et glimt av. På land fins en rekke dyr for eksempel Shetlandsponnien og Shetlandsgåsa. I alt 300.000 sauer lever på øyene.

Overnatting og opplevelser på Shetland

Hele øya er et naturreservat i seg selv, men det er ingen problem for norske turister å ankre opp i eller utenfor en av de hundrevis av havnene her. Det er mest turistvennlig å bo på øya Mainland, hvor det fins hoteller, herberg, restauranter og kjøpesenter. I bysenteret Lerwick kan man bo på Grand Hotel eller Haakons View Hotel. Her finner man museum og attraksjoner, og det er et flott utgangspunkt for de mange aktivitetene man kan melde seg på.

Shetland som både kalles Zetland og Hjatland har et gælisk og norrønt språk. Selv mottoet til øya har et norsk preg: In logum skal land byggja, og det er ikke rart man finner masse felles historie med dem.

Av aktiviteter kan vi nevne kanopadling med delfiner, strikking og håndverkstradisjoner, dykking og historiefortellinger i de gamle festningene som dateres 4000 år tilbake i en svunnen tid. Shetland er et nytt feriemål for reisesultne nordmenn, så ikke glem å sjekke ut de gode prisene dit også.