Navigation Menu
Sicilia

Sicilia

By on nov 14, 2020 in De største øyene

Sicilia er den største øya i hele Middelhavet, større enn både Sardinia, Korsika, Kreta og Kypros. Sicilia er også en egen autonom region i Italia, med fem millioner innbyggere, altså omtrent like mange som bor i Norge.

Geografi

Sicilia ligger sentralt i Middelhavet, like sør/vest for den italienske støvelen. Stredet mellom Sicilia og fastlandet heter Messina-stredet. Det mest kjente landemerket på Sicilia er uten tvil vulkanen Etna, som også er den høyeste av de aktive vulkanene i Europa, og hele 3 329 meter over havet. Dette er også en av de mest aktive vulkanene i hele verden, og kan til tider stenge ned flyplassene, slik at det blir vanskelig å ta seg inn og ut. Sicilia har et godt middelhavsklima, men det kan være nokså kaldt og fuktig også der i vintermånedene.

Historie

Sicilia var allerede bebodd langt tilbake i steinalderen. I antikken grunnla så både fønikerne og grekerne kolonier der, og satte sitt preg på øya. Romerne tok etter hvert over, men ikke uten at Sicilia hadde blitt skueplass for en rekke kriger. Da Romerriket gikk under i vest, ble øya invadert av ulike barbariske stammer før det til slutt kom under den østlige arvtakeren til Romerriket, nemlig Bysants.

I en periode var også Sicilia muslimsk. I denne perioden i middelalderen var det mye utveksling av kultur og lærdom mellom muslimer, jøder og kristne på øya. Dette tok slutt etter at de kristne fikk gjenerobret øya ved normannerne som var franskmenn av norsk opprinnelse.

Italia var i mange hundre år en splittet region, og store deler av landet kom under spansk innflytelse. Det inkluderte også Sicilia, som etter hvert ble del av et kongedømme som pussig nok fikk navnet «De to sicilier». De to var da Sicilia og Napoli, det vil si den sørlige delen av det italienske fastlandet. Det var Bourbon-dynastiet, slektninger av kongene i Frankrike og Spania, som hersket der. Herskerne var dårlig likt, og da Giuseppe Garibaldi invaderte Sicilia for å forene Italia, ble det godt tatt imot. Siden den gangen har Sicilia vært en del av Italia, først kongedømmet og senere republikken.

Kultur

Sicilia har en spennende og litt annerledes kultur enn resten av Italia. Den besøkende kan oppleve mye interessant kunst, arkitektur, og mat. Opp gjennom årene har sicilianerne også produsert mye god musikk, litteratur og vin.