Navigation Menu
Skap deg et levebrød i skjærgården

Skap deg et levebrød i skjærgården

By on sep 8, 2021 in Øyer i historien

Vi hører stadig vekk om at fraflytting fra kysten vår økende. Ungdom drar inn til byene for å studere og kommer ikke tilbake. Øysamfunn legges brakk og bygningene forfaller. Fiskevær og havgløtt besøkes kun i noen uker på sommeren. Tull og fjas! Dette må være noe politikerne snakker om og som de ikke vil at du skal vite. Øyene og skjærgården bugner av aktivitet og mennesker.

Men de er ikke norske. For i stedet for å gi arbeid til sårt trengende nordmenn, så har polakker, litauere, nederlendere, amerikanere og ikke minst svensker slått seg ned. Her arbeider de, spesielt på fiskeri-anlegg og stortrives med det. Og det mener vi også du kan gjøre!

Initiativ til nordmenn

Det er flere aktive initiativ for å få flere nordmenn ut i havgapet. Boligene er billige, sysselsettinga stor, butikker og offentlige tjenester florerer og i det hele tatt, kysten vår er full av liv. Det fins flere initiativ for å øke innovasjon og aktivitet i distrikts-Norge, se på dette:

 • NFKK – nettverk for fjord -og kystkommuner
 • Havbruksfondet
 • Skagerrakkonferansen
 • Innovasjonsukeopp
 • Distriktssenteret

Det er mange initiativ som jobber for å få nordmenn ut i havgapet.

Hvorfor flytter ikke du

Det kan hende du sitter å tvinner tottene og lurer på hvordan du skal klare å betale neste måneds husleie. Men kanskje du skulle pakke sakene å dra. Selv med et lite start lån uten sikkerhet ville du hatt nok for å komme i gang.

Har du gode ideer så vil de bli tatt i mot med entusiasme og glede. Kreativitet og engasjement er to faktorer man bør ha med seg. Kystlinjen er over 28000 kilometer og det er nok plass å ta av. Her er noen ting folk lever av på kysten:

 • Fiskeri -og havbruk
 • Logistikk
 • Turisme
 • Grønn omstilling
 • Offentlige tjenester
 • Landbruk

Det kan hende du ikke har noen ideer, og det er derfor du sitter der å grubler. Men tro oss når vi sier at mulighetene ligger der ute. Har du sett hvor vakker naturen er. Hvor stormfull den kan være på høsten, og hvor idyllisk den er på sommeren.

Det fins muligheter for barna der også. Med gode skole -og oppvekstvilkår kommer flere av barna ut i fritidsaktiviteter og idrett. Det satses på grønn omstilling og det har gitt kommunene gode vilkår når det gjelder arbeid. Helsetjenestene er velfungerende og robuste.

Hopp i havet for en sjanse

Ja – vi vet ikke hvordan vi skal overtale deg mer, men faktum er at når flere flytter inn til storbyene, så blir det tradisjonsrike kystsamfunnet borte. Det er synd at det er kun utlendinger som skal ta vare på denne arven.

Noen kommuner vil gi deg god støtte for å komme i gang. Arbeid, bolig og vennskap er på plass med en gang. Kanskje kan du bli det nye ansiktet i butikken eller på skolen, det vil kystkommunene sette pris på.

Norge har vokst innover i mange år, men nå er det på tide å ta tilbake den mangfoldige kysten vår igjen.