Navigation Menu
Vakre  og  uimotståelige  Vega

Vakre og uimotståelige Vega

By on okt 13, 2020 in Øyer i historien

Vega er kommune og arkipel i Nordland. Vega er anerkjent konsertlokale i Danmark. Vega er et område i Stockholm län i Sverige. Vega er populær by i Texas, USA. Vega er to ubemannede russiske romfartøy. Vokalisten i Suicide er Alan Vega. Vega, Suzanne Vega, er en Amerikansk forfatter, komponist og sanger. Vega er fransk bilprodusent, og Vega er et forlag. La oss gi deg litt informasjon om Vega, en øygruppe bestående av mer enn 6000 øyer!

En uimotståelig øygruppe

Med digital strømmåing fra Tibber er du i trygge hender. Vi trenger riktige strømmålinger, og måter vi kan ha oversikt over forbruk og andre strøm-tjenester. Enten du bor på en øy eller annet sted trenges topp strøm-tjenester. Vegaøyene er på den kjente UNESCO Verdensarvliste. Som første norske kulturlandskap har de satt terskelen høyt. For det meste buldrende, stille, barskt og fengslende hav, men og tusenvis av vakre landskapet øyer med rik historie.

Livet på øyan

Rundt 80 av øyene har vært bebodd, men de fleste mistet beboerne mellom 1940 og 1960 . Den største øya er Vega, er sammen med Omnøy og Ylvingen, de enste med helårsbeboelser per 2020. Omnøy gikk under navnet Amundøya frem til 1600-tallet. Nedskrevet informasjon om beboelse er fra 1521. En gård, Gardsøyskjæret, hadde sildesalteri i 1901. Det har kun vært få gårder på øya og de drev med melkekyr, rusefiskeri, skjelltaking eller tilfeldige dagjobber. Hovednæringene er jordbruk, turisme, fisking, og bruk av havet. Med ruteforbindelsen fra 1940-tallet ble transport langt lettere.

Hvorfor Verdensarvelisten

Vegaøyan er på Verdensarvlista med tradisjoner av ville ærfugler som husdyr. Dette har gitt øyan status som verneverdige. På øya Lånan, det største egg og dunvær, holdes tradisjoner i live. Fuglevokterne verner ærfuglene og reira. Fuglene forlater redene og verdifulle ederdun tilbakelegges.Historie er et flott kjennetegn for vakre øyer som Vegaøyan.

Verdifulle besøk bør gjøres til flotte Vega Hotel. Opplev flott hotel i vakker natur og eventyrlig hav utenfor døra. Andre flotte områder er fuglekikking på Vallasjøen. Himmelblå Brygge og fantastiske fot og klatreturer. Skjem bort øynene med fantastiske kulturlandskap. Vegatrappa med sin klopplagte sti og broer leder deg til Ravnfloget. Her på toppen har lagt bak deg 2000 trinn!  Det barske og utfordrende fjellet har to anbefalte løyper å klatre. Test egne evner og krefter for her er noe for alle.

Kos deg med Vegaøyene og alle flotte opplevelser som venter deg her.