Navigation Menu
Paradis  på  randen

Paradis på randen

By on sep 28, 2020 in Øyer i historien

Noen steder i verden er mer utsatt for vær, vind og vann enn andre, og veldig mange av øygruppene rundt om i verden ligger utsatt til. Årlig blir flere av øyene truffet av voldsomme stormer, men på tross av dette så er det paradis på jord for mange. Vi er godt kjent med øyparadis i vårt langstrakte land, og det er mange vakre perler langs Norskekysten. Vær finnes det også mye av her oppe i nord, men det smått sammenlignet med de tropiske stormene som med ujevne mellomrom slår over øygrupper lenger sør.

Hawaii, en av verdens mest kjente øygruppe, er blant flere steder som har blitt hardt rammet av kraftige stormer de siste årene, men det ser ikke ut til å skremme hverken fastboende eller turister fra å tilbringe vakre, late dager i solen mellom slagene. Med et gjennomsnitt på 278 soldager i året blir det mange late dager, og på Hawaii kan god planlegging og en enda bedre innboforsikring få bekymringene til å forsvinne som dugg i den nevnte solen.

Det finnes tusenvis av større og mindre øygrupper i alle verdenshavene, og mange av disse er ikke like ressurssterke som amerikanske stater eller nasjoner. Turistene strømmer til paradisene mellom stormsentrene, poster fantastiske Instagram-vennlige bilder, mens de fastboende kjemper for livet når stormene kommer. Bak fasaden til flere av paradisene skjuler det seg en mørk og dyster virkelighet og en utfordring som må tas på alvor.

Med stigende havnivå står flere øyer, og hele øygrupper, i fare for å forsvinne fullstendig fra jordens overflate. Stormene blir flere og kraftigere, og titusenvis av fastboende er avhengige av at noe endres for at hjemmene deres ikke skal bli slukt av bølgene for godt. Maldivene, godt kjent for oss nordmenn som et ferieparadis, ligger 1,5m over havoverflaten.

Det er paradis på jord for mange, men for andre er det hjemme. Det er det viktig å aldri glemme!